STROKOVNI PRISTOP K NEGI ZRELE KOŽE V KOZMETIČNEM SALONU

 

STARANJE KOŽE

Staranje je biološki proces, ki se odraža kot postopno slabšanje fizioloških funkcij organizma, kar zmanjšuje njegovo sposobnost vzdrževanja ravnovesja v telesu, s tem pa povečuje občutljivost na spremembe.

 Nega zrele kože

 

Staranje kože je kompleksen, dinamičen, multifaktorski proces, na katerega vplivajo številni zunanji in notranji dejavniki.

Proces staranja delimo na:

  • Notranji ali endogeni (intrinzični) proces staranja, ki je naraven proces. Je gensko pogojen in neizogiben.
  • Zunanji ali eksogeni (ekstrinzični) proces staranja je rezultat kroničnega izpostavljanja različnim dejavnikom iz okolja in nanj lahko vplivamo. Med glavne zunanje dejavnike prezgodnjega staranja kože štejemo izpostavljanje UV žarkom (fotostaranje), kajenje in slabo prehrano.

 

 

NEGA ZRELE KOŽE

Nega zrele kože zahteva poseben individualen pristop, saj je potrebno nego prilagoditi glede na starost, stanje kože, stopnje izraženosti gub, fotostaranja, pigmentnih sprememb, ohlapnosti kože, itd.

Za dosego hitrih in vidnih rezultatov je najboljša kombinacija ustreznih anti-age kozmetičnih izdelkov ter aparaturnih tehnik, kot so:




Kozmetičnih izdelkov, ki so namenjeni negi zrele kože in imajo anti-age lastnosti ima kozmetika Lady Stella kar nekaj v svoji ponudbi, v grobem jih lahko razdelimo na naslednje anti-age linije:

 

 

UČINKOVITO ZAPOREDJE KOZMETIČNE NEGE

Kot primer izvedbe kozmetične nege zrele kože vam bomo prikazali protokol dela z uporabo anti-age izdelkov iz linije na osnovi matičnih celic jabolka.

 Linija iz jabolčnih matičnih celic

 

1. Priprava na kozmetično nego kože - površinsko čiščenje

Čistilni proizvodi morajo dobro odstranjevati tako v vodi topne, kot v maščobah topne substance, zato so tovrstni izdelki običajno kombinacija obojega. Olje in voda se med seboj ne mešata, zato so izdelkom dodani emulgatorji, ki izdelek stabilizirajo in ustvarijo emulzijo.

Postopek površinskega čiščenja:

  • odstranjevanje očesnega make-upa 
  • odstranjevanje ličil iz ustnic
  • čiščenje obraza, vratu in dekolteja
  • nanos tonika

 

V našem primeru smo za odstranjevanje:

  • za površinsko čiščenje obraza, vratu in dekolteja pa smo uporabili mleko za čiščenje iz linije Lady Stella z matičnimi celicami jabolka, ki odlično odstrani make up in ostale nečistoče na koži

 

Zraven pomlajevalnega izvlečka na osnovi matičnih celic jabolka vsebuje čistilno mleko tudi izvleček ananasa, ki vsebuje proteolitične encime, ki delujejo kot biološki oz. encimski piling. Čistilno mleko iz matičnih celic jabolka čisti in obnavlja kožo, s čimer spodbuja učinkovito absorpcijo ekstrakta iz jabolčnih matičnih celic, ki aktivirajo lastne matične celice v koži.

Čistilni izdelek nanesemo z nežnimi gibi rok po poteku mišic obraza, vratu in dekolteja in ga nato postopno narahlo vmasiramo. S tem čistilni izdelek prodre pod odmrle epitelijske celice vrhnjice, da se le te lažje odluščijo,  prodre pa tudi v zgornji del pore, kjer že nekoliko zmehča steno folikularnih izvodil pilosebacealnih enot - kožnih odprtin oz. por.

Postopek površinskega čiščenja kože zaključimo z nanosom tonika. Uporabili smo tonik iz linije matičnih celic, ki vsebuje vitamin C, ki ima pomembno vlogo pri sintezi kolagena v vezivnih tkivih. Tonik odstrani še zadnje ostanke nečistoč in čistilnih izdelkov, tonificira kožo (izboljša tonus, napetost kože) in uravnovesi pH kože.

S površinskim čiščenjem kožo dobro očistimo in s tem pripravimo na diagnozo in nadaljevanje kozmetične nege.

 

 

2. Test - diagnoza kože

Pomemben del kozmetične nege je pravilno izveden postopek diagnoze kože obraza, vratu in dekolteja. Na osnovi dobro izvedene diagnoze kože, ki mora biti pospremljena s ciljnim razgovorom s stranko, načrtujemo in izvajamo nadaljne postopke kozmetične nege.

Peeling

 

3. Piling

Poznamo različne vrste pilingov: 

 

 V našem primeru smo se odločili za uporabo kemičnega pilinga iz linije Lady Stella AHA complex, čigar učinek je:

  • beljenje starostnih peg
  • povečevanje vlažnosti kože
  • pospeševanje obnavljanje celic
  • zmanjšanje vidnih peg
  • zmanjšanje globine gub
  • bolj napeta in gladka koža
  • večja elastičnost kože

 

Prvo nego izvedemo s 5% AHA kislinskim serumom, ki ga nanesemo na celotni obraz, po potrebi tudi na vrat in dekolte. Lady Stella AHA complex serum pustimo delovati 2-3 minute, potem pa ga zradiramo iz kože in tako skupaj z njim odstranimo tudi odmrle celice kože.

V kolikor koža ni občutljiva lahko pri naslednji negi uporabimo 10% kislinski serum iz linije AHA complex. Opcijsko se lahko pred samo izvedbo seruma s 5% AHA kislino naredi mikrodermoabrazijo, saj bi s tem sam proces luščenja in obnove hitreje sprožili.

 

 

4. Uporaba učinkovin in aparatur

Po pilingu izberemo pomlajevalno ampulo z matičnimi celicami jabolka, ki jo nanesemo na obraz, vrat in dekolte. Lady Stella ampule z matičnimi celicami jabolka vsebujejo klinično čiste, koncentrirane, biotehnološko pridelane matične celice iz švicarskih jabolk ter visoko koncentracijo vitamina C, ki pripomore k hitrejši produkciji kolagena.  

Po nanosu ampule priporočamo uporabo aparature za hitrejšo in učinkovitejšo penetracijo učinkovin v globlje plasti kože. Najučinkovitejša penetracija se doseže z uporabo igelne ali brezigelne mezoterapije in frakcionirane radiofrekvence. Primerna je tudi uporaba ultrazvoka ali iontoforeze.

Pred samim aparaturnim postopkom pa je potrebno nanesti kontaktni pomlajevalni gel iz liije MesoComplex, ki v svoji sestavi vsebuje kolagen, elastin in ceramide (razen v primeru uporabe igelne mezoterapije oz. Dermapena, kjer gel ni potreben). 

 

5. Maska za nego kože 

Maske za nego kože se uporabljajo za dodatno intenzivno kozmetično nego kože, kožo lepo napnejo, hranijo in ji dajejo bleščeč, zdrav sijaj. 

Glede na učinek ločimo:

  • Lepotne maske, ki kožo napnejo
  • Hranilne maske, ki kožo hranijo
  • Maske z adstringentnim delovanjem, ki ožijo pore
  • Vlažilne maske, ki vračajo vlago
  • Maske za prekrvavitev, ki osvežujejo
  • Maske za različne tipe kože (maska za suho, mastno kožo)

 

Glede na način nanašanja in odstranjevanja pa ločimo na dve vrsti:

 

V našem primeru smo uporabili pomlajevalno kremno masko na osnovi matičnih celic jabolka. Kozmetika Lady Stella pa ima pri uporabi kremno-gelnih mask eno veliko posebnost, saj se lahko vse maske vtirajo s pomočjo ultrazvoka v globlje plasti kože. V kolikor je nanos tanek se maska lepo vpije v kožo in je ni potrebno naknadno izpirati z vodo. Ta postopek tako omogoča večjo nahranjenost, boljšo nego kože in večji učinek.

Po uporabi maske nadaljujemo postopek nege z masažo. 

Masaža obraza

 

6. Masaža

  • Namen masaže je izboljšanje splošnega stanja kože.
  • Z masažo pospešimo prekrvavitev in delovanje limfe, kar pripomore k hitrejšemu izločanju odpadnih snovi.
  • S prekrvavitvijo dobi mišično tkivo kisik in hranila.
  • Ima stimulativni in relaksacijski učinek, izboljšuje tonus kože.
  • Poznamo več različnih vrst masaž. Najpogosteje se uporabljata klasična masaža (izvajamo po mišicah), limfna drenaža obraza ter izjemno učinkovita metoda japonskega liftinga.

 

Priporočamo Lady Stella masažno kremo iz matičnih celic jabolka za vse tipe kože. Masažna krema Lady Stella vsebuje jabolčne matične celice, karitejevo maslo in arganovo olje, ki imata negovalni učinek. Masiramo obraz, vrat in dekolte. Lahko uporabimo klasično ali limfno drenažo.

 

7. Zaključek nege 

Po zaključku kozmetične nege stranki lahko svetujemo glede nadaljne nege obraza ali vratu in dekolteja, ki jo bo enostavno vzdrževati tudi doma.

Kremo za obraz iz linije Lady Stella nanesemo na obraz, vrat in dekolte in pustimo da se vpije. Pomlajevalna krema za obraz z matičnimi celicami jabolka, ki vsebuje jabolčne matične celice, olja vrtnega ognjiča (celjenje ran, zmanjšuje otekline), olje grozdnih pešk (krepi tkiva celic, kožo obnavlja, ji pomaga ohranjati vlažnost ter tako prepreči prezgodnje staranje kože), urea (vlažilec), ceramidi (skupina lipidov v roženi plasti kože, zaščita bariere kože), karitejevo maslo (negovalni učinek).

Nanesemo še očesno kremo iz linije Lady Stella pomlajevalna krema za okrog oči z matičnimi celicami jabolka, ki vsebuje dodatno še encim Q10, vitamin E, ki ima antioksidantno delovanje in olivno olje. Kremo z nežnimi gibi nanesemo na predel okoli oči.

Koža bo po skrbni nega tako vedno osvežujočega videza in vidno pomlajena.