Ali izbirate med finsko in IR savno? To je razlika!

Ali izbirate med finsko in IR savno?
To je razlika!




Savnanje je za marsikoga, predvsem pozimi priljubljena oblika sproščanja telesa in duha.
Prijeten občutek je pomisliti, da bi se lahko na zdrav način pogreli kar v objemu našega doma, v oazi miru, ki je samo naša.

Savna doma? Ja!
Samo predstavljajte si, da lahko savno od 2- krat do 3- krat na teden koristite doma in tako prihranite na času in denarju ter se popolnoma sprostite.

Na vrata že trkajo hladnejši dnevi zato je sedaj pravi čas za tovrstne naložbe. Da, prav ste slišali, naložba v vaše zdravje. Redno savnanje prinaša mnogo blagodejnih učinkov na telo, predvsem na dolgi rok.
Na trgu obstaja velika izbira savn in s tem vprašanja, katero pravzaprav izbrati.

Za vas smo pripravili premium ponudbo finskih in infrardečih savn. Za lažjo odločitev, pa si preberite celoten članek.


Iz kje izhaja finska savna?

Finska savna, katere začetki segajo že v začetek 17. stoletja izhaja iz severnih kultur. Predvsem Finska je tista država, ki ji je kultura savnanja zelo blizu in zaradi česar se je tudi ohranil prvotni pojem tradicionalne finske savne.

Za koga je primerna finska savna?

Finska savna je primerna predvsem za tiste, ki ste ljubitelji visokih temperatur in zdravi, saj se temperatura v njej giblje med 80 in 110°C, vlažnost pa je med 5 in 10%. V finski savni je peč s kamni, ki jih polivamo z vodo in tako ustvarjamo val vroče pare. Za piko na i lahko dodate tudi eterična olja.

Za koga uporaba savne ni primerna?

Savni se je potrebno izogniti v primeru, če imate visok krvni tlak, težave s srcem ali ostale kronične bolezni. Tudi otroke ni primerno izpostavljati savnam, ki imajo ekstremne temperature. V primeru, da želite obiskati savne je priporočljivo, da izberete tiste manj vroče, v katerih se temperatura giblje do 40°C.

Kaj se začne dogajati v telesu pri uporabi finske savne?

Temperatura se torej v finski savni povzpne vse do 110 °C, pri čemer v organizmu sprožimo podoben odziv kot pri vročinskem stanju, s katerim se telo naravno brani pred različnimi okužbami. Hkrati pa zmanjšujemo stres in razstrupljamo telo, na naraven način ter preprečujemo prehlad, astmo in ostale bolezni.

Koliko minut je priporočljivo biti v savni?

Priporočljivo je, da v finski savni vsak interval obiska traja med 15 in 20 minut, nato sledi ohlajanje z hladno vodo. Po vsakem obisku imamo vmes 15 minutne počitke, ponovitve pa izvajamo glede na naše počutje. Pri savnanju je zelo pomembno, da znamo prisluhniti svojemu telesu.

Kako deluje finska savna?

Finska savna je z kvalitetnim lesom obit prostor, kjer se nahaja peč z vročimi kamni, po katerih polivamo vodo, odišavljeno z različnimi eteričnimi olji, in tako povečujemo temperaturo in vlažnost. Les je brez smolnic in grč, v kombinaciji z varnostnim steklom. Temperatura se giblje do 110 °C, zrak v prostoru pa je suh, pri čemer relativna vlažnost ne preseže 15%.

Kateri so pozitivni učinki finske savne?

- Pospešena presnova,
- sproščanje mišic,
- krepitev srca in ožilja,
- odpravljanje kožnih bolezni,
- preprečevanje celulita,
- ugoden vpliv na gibalni sistem in
- blažitev stresa.

Infrardeča savna ali IR savna ni dolgo časa prisotna na trgu. Ali je med uporabniki savnanja po njej veliko povpraševanje?

Infrardeče savne nimajo tako dolge tradicije kot jo imajo na primer finske savne, vendar so kljub temu med uporabniki zelo dobro sprejete in vse bolj priljubljene. Navdušujejo predvsem zaradi globinskega delovanja na organizem.

Za koga je infrardeča savna primerna?

IR savna je primerna skoraj za vse, saj so temperature v primerjavi z ostalimi savnami veliko nižje. Temperatura se giblje med 25 in 50 °C, kar je za človeško telo bolj prijetno, predvsem za tiste, ki ne prenesejo visokih temperatur ali imajo kardiovaskularne težave, otroke in starejše osebe.

Kako deluje IR savna?

V infrardeči savni so vgrajeni grelniki, ki sevajo infrardečo svetlobo. Ta energija je enaka infrardečemu žarčenju, ki ga oddajata sonce in človeško telo. IR-žarki prodrejo v telo, pospešujejo kroženje krvi, zvišajo telesno temperaturo in povzročajo znojenje. Človek infrardečo svetlobo zaznava kot toploto. Bistvo infrardeče savne je, da pri temperaturi med 25 in 50 °c dosežemo 2- do 3- krat večji učinek na telo kot v finski savni pri temperaturah med 90 do 110 °C.
Infrardeča toplota se vsrka do 4 cm globoko v telesno tkivo. Valovna dolžina sevanja infrardečih grelnikov je prilagojena telesnemu sevanju, zato telo vpije okrog 90° infrardečih žarkov, ki ga dosežejo.
Infrardeča savna deluje globinsko, sprošča napetost in pregreje telo.

Koliko časa je priporočljivo biti v IR savni?

Zaradi nižjih temperatur, ki so za naše telo bolj prijetne smo lahko v IR savni dlje časa, nekje do 30 minut in potem sledi ohlajanje z vodo ter 15 minutni počitek, predno nadaljujemo z ponovitvami.

Glavna prednost IR savne v primerjavi z ostalimi?

Infra savna ima v primerjavi z ostalimi takojšnje pozitivne učinke na telo, saj ga segreva od znotraj navzven. Telo se pregreva v globino zaradi česar pride do boljše cirkulacije in z njo povezanih pozitivnih učinkov na telo.

Kateri so pozitivni učinki IR savne?

- Zmanjšanje utrujenosti,
- odprava stresa,
- fizična in in psihična sprostitev,
- poveča se elastičnost in prožnost kože,
- poškodovane mišice in vezi se hitreje obnavljajo,
- poveča se cirkulacija krvi,
- vitalnost in upočasnjevanje staranja.

Kakšne so lastnosti infra savne?

- Nižje temperature kot v klasični savni (25-55 °C),
- nižja poraba električne energije (1,5-2,5 kW),
- ne potrebuje podgretja,
- zasede malo prostora,
- enostavna uporaba in vzdrževanje.
Priporočila pred uporabo savne?


Kakšna so priporočila pred uporabo savne?

- V savno ne hodite s polnim želodcem.
- Pred, med in takoj po savnanju ne uživajte opojnih substanc.
- V savno vstopajte popolnoma goli in brez dodatkov. Zavijete se lahko v brisačo.
- Poslušajte svoje telo. Načeloma se savnamo največ od 15 do 20 minut.
- Po savnanju svoje telo ohladite s hladnim tušom.
- Med intervali savnanja pitje veliko tekočine (voda ali nesladkan zeliščni čaj).
- Da dosežemo želene učinke je savno priporočljivo uporabljati od 2- krat do 3- krat na teden.


Pozitivni učinki savnanja so ljudjem poznani že dolgo. V savnah nastaja posebna klima, ki vzpodbuja in ohranja človekovo vitalnost.
Dobro počutje in zdravje bi morali biti prioriteti vsakega izmed nas. Ne bodite izjema!
Naj savnanje postane način življenja, kar v osrčju vašega doma.


Kontaktirajte nas na telefonsko številko: 059 047 151 ali na e-mail:
prodaja@art-kozmetika.com in z veseljem vam bomo pomagali izbrati najboljše za vas!

Ponujamo tudi možnost nakupa na obroke.