Navodila za varno delo v kozmetičnih in frizerskih salonih

PRIPOROČILA ZA VARNO DELO V KOZMETIČNIH IN FRIZERSKI SALONIH


Kot vemo, se 4. maja ponovno odpirajo vrata kozmetičnih in frizerskih salonov. Covid 19 je močno spremenil naša življenja in navade in v ta segment bo posegal še vedno. Upam si celo trditi, da bodo naša življenja za vedno drugačna in standardi razkuževanja, čistoče, prezračevanja in splošne pazljivosti se bodo bistveno povečali.

Ker imam kar nekaj informacij iz različnih evropskih držav, pa tudi iz Kitajske, sem pripravil krajši »priročnik«, kaj sam predlagam, da se upošteva in kaj vse obstaja za zmanjševanje možnosti okužbe. Zdravje je na prvem mestu in pomembno je, da najprej zaščitimo sebe, saj stranke, ki prihajajo v salon lahko s seboj prinesejo marsikaj – na čevljih, oblačilih, laseh, pokrivalih. Vemo, da sto procentne varnosti ni, lahko pa sami naredimo veliko, da bomo ustrezno zaščiteni.


1. Oddaljenost

Biti moramo pozorni na čim večji razmak med komuniciranjem na vhodu ob sprejemu. Stranke naj imajo že zunaj jasna navodila, kako naj postopajo, da bo njihov obisk varen. Pri komuniciranju skušamo biti v razmaku vsaj dva metra, stranka pa naj v prostor prinaša čim manj stvari (torbice, dodatne jakne, dežnike, pokrivala…).


2. Zaščitne pregrade


Nekaj držav je predpisalo uporabo zaščitnih pregrad na blagajni oz. sprejemnem pultu, pri manikiri, pri pedikuri. Po mojem mnenju je smiselna le pri manikiri, kjer sta sicer glavi blizu, hkrati pa postopek traja dolgo. Vmes se pogovarjamo, kihamo, kašljamo in še kaj.
Pri sprejemnem pultu je smiselna tam, kjer stranke prihajajo le na naročanje, sicer pa ne, saj gre stranka v vsakem primeru naprej na storitev, ki je v dejavnosti kozmetike in frizerstva na blizu.

Pregrada za manikuro – zaščita za manikerje: https://www.art-kozmetika.com/pregrada-za-manikiro.html


3. Zaščitne maske

Teh je v ponudbi veliko različnih. Sam predlagam maske za enkratno uporabo, poznamo jih kot »kirurške maske«.
Ostale maske kot so FFP2 (KN95, N95) ali FFP3 ali ostale verzije 3M mask so dražje, na dolgi rok pa prijetnejše za dihanje. Mogoče je smiselno, da zaposleni uporabljajo maske FFP2 ali FFP2 s filtrom, strankam pa se daje kirurške maske.
Pralnih mask za delo ne priporočam. Namreč maske iz blaga se hitro navlažijo, vlaga pa odlično prenaša virus, ki se kapljično širi. Tako je takšna maska uporabna kratek čas in nikakor ni več v funkciji, ko postane vlažna. Potem pa se poraja vprašanje, kam takšno masko shraniti in na kakšen način prati, saj večina v manjših salonih pere doma. Torej bi v tem primeru nosili domov veliko nevarnost. Strankam natakniti na obraz masko iz blaga pa je spet neprimerno, saj ne moremo zagotoviti, da ta maska ni »okužena«.

Kadar stranka prinese masko s seboj obstaja velika verjetnost, da jo je že uporabila, naprimer v trgovini – tam pa je bila izpostavljena zunanjim dejavnikom, in je lahko na maski iz zunanje strani že virus, ki ga potem prinese v prostor in ko zakašlja razseje po prostoru.

Zaščitne maske za obraz

Zaščitne maske: https://www.art-kozmetika.com/zascitna-higienska-maska-za-obraz-3-slojna.html



4. Vizirji

Vizirji ščitijo obraz, ne neposredno dihal. Pri popolni zaščiti bi bilo potrebno uporabljati očala, masko in vizir. Ker vemo, da je tako težko izvajati storitve, bo potrebno prilagajanje in uporabiti čim večjo zaščito tam, kjer je to možno.
Frizerji ne bodo mogli frizirati stranke z vizirjem ali masko, bodo pa sami uporabili zaščitno masko in vizir pri svojem delu.

Zaščitni vizir

Zaščitni vizir: https://www.art-kozmetika.com/zascitini-vizir.html

5. Merjenje temperature

Eden od smiselnih ukrepov je merjenje temperature. Najprej zaposlenih ali samim sebi, nato pa strankam na vhodu. Obstajajo kvalitetni termometri, ki na 0,1 stopinjo Celzija natančno izmerijo temperaturo. Strankam s temperaturo 37,2 ali več bi se moral vstop prepovedati. Zaposleni pa bi morali oditi v samoizolacijo.

Infrardeč termometer T100
Brezkontaktni termometer: https://www.art-kozmetika.com/infrardec-termometer-t100.html


6. Razkuževanje

Razkuževanje je tudi pomemben faktor varnega dela in varnega okolja. Veliko nevarnost predstavljajo kljuke in obuvala. V ponudbi imamo predpražnike, ki poskrbijo za uničenje virusov in bakterij in so za dolgotrajno uporabo. Ne puščajo sledi. To je ena od opcij. Druga je, da strankam že pred vstopom ponudimo prevleko, ki se natakne preko obuvala.
Kljuke in ostale površine razkužujemo s sredstvom za površine, roke pa redno s sredstvom za roke. Večina teh sredstev izsušuje kožo, zato uporabljajte takšna, ki imajo dodana sredstva proti izsuševanju ali pa roke dodatno vlažite s kremo.

Priporočam postavitev razkužila in tablo z jasnimi navodili pred vhodom, preden se stranka začne dotikati kljuke in ostalih stvari.

VADESEPT dezinfekcijska tekočina za delovne površine 750ml

Dezinfekcijska tekočina za delovne površine: https://www.art-kozmetika.com/vadesept-dezinfekcijska-tekocina-za-orodje-opremo-in-delovne-povrsine-750ml.html

Razkužilo za roke in površine: https://www.art-kozmetika.com/nuscosept-of-tekoce-dezinfekcijsko-sredstvo-1000ml.html

Alkoholni gel za roke: https://www.art-kozmetika.com/catalogsearch/result/?q=alkoholni+gel+



7. Zaščitne rokavice

Zaščitne rokavice uporabljamo pri delu redno. Pomembno je, da pazite na kakšen način se rokavice varno snamejo, da virusi in bakterije na njih ostanejo zaprti v notranjosti. Rokavice lahko razkužujete tudi ko jih imate na roki.

Rokavice lateks SANTEX, pudrane, M, 1/100
Zaščitne rokavice: https://www.art-kozmetika.com/catalogsearch/result/?q=rokavice



8. Delovna oblačila

Delovna oblačila dodatno zaščitimo z enkratnimi pokrivali, vsakodnevno pa jih peremo na najmanj 60 stopinj.



ČIŠČENJE IN DEZINFEKCIJA PROSTORA

  • Pred pričetkom si varno namestite masko in rokavice. Izogibajte se dotikov kože, še posebej predela obraza.
  • Okna in vrata naj bodo odprta.
  • Če imate ventilacijo, jo vklopite.
  • Vse temeljito očistite z nevtralnim čistilom, nato pa razkužite z ustreznim razkužilom.
  • Pralne prevleke operite na najmanj 60 stopinj, pri tem pazite, da jih boste ustrezno prenašali – v zaprti PVC vrečki. Na         najmanj 60 stopinj operite tudi vse krpe za čiščenje.
  • Masko in rokavice odstranite in jih oddajte v pvc vrečko, ki jo zaprete in nato zavržete med ustrezne odpadke.
  • Po čiščenju se stuširajte, prostor pa prezračujte, dokler se vse temeljito ne posuši.


Za salone smo pripravili tudi pakete za razkuževanje in varno delo. Za najboljše cene se prijavite!
• Korona start paket M
• Korona start paket L
• Korona start paket XL

Korona start paket L

 

*gradivo služi za interno uporabo in ne predstavlja uradnih stališč pristojnih
Damjan Zupan
ART-PE d.o.o.


Za uradno stališče, sledite naslednjim povezavam:

Kozmetični saloni: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/kozmeticni_saloni_za_splet.pdf
Frizerski saloni: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/frizerske_storitve_za_splet.pdf