STERILIZACIJA IN NJEN POMEN 

Sterilizacija je postopek, s katerim popolnoma uničimo vse žive mikroorganizme in njihove spore. S tem postopkom preprečujemo prenašanje okužb preko instrumentov in ostalega materiala.

Pred sterilizacijo morajo biti predmeti, ki jih bomo sterilizirali čisti, s čim manjšim številom mikroorganizmov in osušeni. Sterilizacijski proces mora biti validiran pred uporabo, izvedba se mora spremljati rutinsko in opremo je potrebno redno vzdrževati.

Sterilizacijski postopek je uspešen, če se zmanjša število prisotnih MO na najmanj log 6, to je indeks verjetnostnega učinka 1:10, da bo posamezna enota ene serije, ki je bila sterilizirana, sterilna.

 

PRIPRAVA PEDIKERSKEGA PRIBORA ZA STERILIZACIJO

  1. Pedikerski pribor najprej mehansko očistimo pod tekočo vodo.
  2. Instrumente potopimo v posodo z razkužilom (posoda za razkužilo s sitom in banjico). Pustimo delovati toliko časa kakor določajo navodila.
  3. Instrumente nato osušimo in pripravimo na sterilizacijo. Steriliziramo samo pribor, ki ni za enkratno uporabo.
  4. Instrumenti morajo biti odprti. Pribor damo v kovinsko nerjavečo posodo ali v papir ali sterilizacijske rokave, namenjene sterilizaciji. Idealno je, da je vsak instrument samostojno pakiran za sterilizacijo. Vsak sterilizacijski set mora biti označen in opremljen z datumom sterilizacije. Sterilizacijo kontroliramo s sterilizacijskimi papirčki ali drugimi kemičnimi indikatorji uspešnosti sterilizacije.
posoda za dezinfekcijo    Posoda za dezinfekcijo 
70% alkohol MEDISEPT alkohol 70% 5L (nalijemo v posodico za dezinfekcijo)
indikacijski trak   Indikacijski lepilni trak za sterilizacijo

 

VRSTE STERILIZACIJE

Poznamo fizikalne in kemične metode sterilizacije. V kozmetiki so najbolj pomembne fizikalne. Mednje prištevamo sterilizacijo s paro, s suhim vročim zrakom in sterilizacijo z UV svetlobo.



1. STERILIZACIJA NA SUH, VROČ ZRAK

Sterilizacija na suh vroč zrak poteka pri temperaturi 160 stopinj °C, čas izvajanja pa je najmanj 120 minut. Primerna je za sterilizacijo posode in instrumentov.

Sterilizator na vroč, suh zrak deluje na principu kroženja vročega zraka pri temperaturi 200 stopinj celzija. Pomembno je upoštevati, da so vsi instrumenti pred sterilizacijo popolnoma suhi.

Sterilizator PROmini  Sterilizator na vroč zrak - PROmini 1,5 L

Pri sterilizatorju na vroči zrak PROmini je postopek sterilizacije popolnoma avtomatiziran. Ima možnost nastavljanja temperature in časa sterilizacije. Sterilizatorju je priložena tudi notranja košarica za vstavljanje instrumentov. Sterilizacija kozmetičnih instrumentov  s sterilizacijo z vročim zrakom zadovolji zahtevam inšpekcije. Pri naročilu sterilizatorja PROmini v naši spletni trgovini prejmete brezplačno tudi Dnevnik sterilizacije.

 

2. STERILIZACIJA Z VODNO PARO – AVTOKLAVIRANJE (AVTOKLAV)

Avtoklav  Sterilizator | avtoklav - AS 1681a

  1. Instrumente, ki jih uporabljamo pri negi: vse vrste klešč, ročaji skalpelov, pile, svedri, pincete, škarjice, kvečerji, eskavatorji, škarjice takoj po uporabi jih odložimo v banjico z dezinfekcijsko raztopino. Pustimo stati od 15 min. do 120 min. Ves ostali material, ki je za enkratno uporabo oz. je termolabilen in ni v direktnem stiku s človeškimi izločki odvržemo direktno v smetnjak.
  2. Na list za razkuževanje inštrumentov označimo datum, vrsto razkužila v procentih, čas razkuževanja ter podpis.
  3. Med tem vklopimo avtoklav, da doseže določeno temperaturo ter naraste tlak.
  4. Inštrumente nato zopet mehanično očistimo s krtačko, ki ne sme povzročati abrazije na inštrumentih, saj se lahko poškoduje zaščitni film, ki le-ta varuje.
  5. Odložimo jih na mrežo, da se odtečejo in delno posušijo.
  6. Obrišemo jih s krpo in zložimo na odlagalni pult.
  7. Posamezne suhe inštrumente nato zavijemo v samolepilne vrečke za sterilizacijo, na katere moramo vpisati datum sterilizacije in na kateri je že označen indikator za sterilnost.
  8. Vrečke so narejene tako, da inštrument položimo v odprtino in na koncu, kjer je odprtina odlepimo trak, ki ima namazano lepilo, da se vrečko zapre. Vrečka mora biti popolno gladko zalepljena, da ne pušča možnosti uhajanja ali prihajanja zraka v njo. Vrečko  moramo fiksirati s kontrolnim samolepilnim trakom za sterilizacijo. Na kontrolni trak moramo označiti datum sterilizacije in kaj je notri.
  9. Ko je sterilizator pripravljen, vanj zložimo zavite komplete inštrumentov, ki se med ne smejo tiščati in morajo puščati dovolj prostora, da pride do njih prideta visoka temperatura in vlaga. Običajno jih moramo zložiti pokonci ali pa vsakega na svojo mrežo, ki je že vstavljena v sterilizatorju. Poleg inštrumentov pa ne smemo pozabiti vstaviti tudi kemični indikator kontrole sterilnosti, na katerega je potrebno napisati datum. Odložimo ga v sredino sterilizatorja oz. na najbolj kritično mesto. Če so vsi parametri na določeni vrednosti in je aparat validiran ter sterilizator dovoljuje vklop, ga vklopimo, da se začne postopek sterilizacije.
  10. Postopek vpišemo v evidenčni list sterilizacije in na evidenčni list o materialu. Na evidenčnem listu sterilizacije mora biti označen datum, serija, vrsta materiala, vrsta programa, kontrola,čiščenje sterilizatorja, izvajalec, podpis in dokaz kontrole sterilnosti. Na evidenčnem listu o materialih pa mora biti označen datum, vrsta materiala, serija,vrsta programa ter podpis.
  11. Po končanem postopku sterilizacije kamor sodi tudi sušenje in ohlajanje inštrumentov moramo te sterilne stvari zložiti v sterilno omaro.


Pri sterilizaciji moramo upoštevati 9. člen o minimalno sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege, ki pravi sledeče: "Sterilizacija se izvaja po potrebi. Sterilizira se lahko tako pribor, inštrumente, blago in oprema, ki je primerna za avtoklaviranje. Sterilizira lahko vsak, ki je usposobljen za delo z aparaturami in pozna delovanje aparature in postopek dela z njo. Pred pričetkom sterilizacije nastavimo naslednje parametre (izberemo le eno od možnosti):

  • sterilizacija 3h pri 160°C,
  • sterilizacija 2h pri 170°C
  • sterilizacija 1h pri 180°C."

2.1 OPIS KONTROL MED IZVAJANJEM TER NJIHOVO ZAPISOVANJE

Uspešnost postopka sterilizacije v avtoklavu lahko preverjamo na več načinov.

  • Prvi pokazatelj je redno servisiran in ustrezno negovan avtoklav. Po navodilih proizvajalca oz. pooblaščenega serviserja, ki nam avtoklav namesti, določi kritične točke ter avtoklav servisira. Avtoklave servisirimo tudi v podjetju ART-PE d.o.o.; za več informacij pokličite 051 883 444 ali nam pišite na prodaja@art-kozmetika.com.
  • Avtoklav sproti zaznava potek celotne sterilizacije, prav tako njen čas in njegovo temperaturo. Ob nepravilnosti delovanja avtoklava nas obvesti tudi kemični indikator, ki spremeni barvo. V primeru uspešne sterilizacije se indikator obarva rjavo, v nasprotnem primeru pa barve ne spremeni - ostane moder.
  • Natisnjen listek (Mikoličev test) nam pokaže uspešnost steriliziranja z avtoklavom.
  • Pri ugasnjenemu sterilizatorju najprej izpraznimo kotliček, očistimo ga z alkoholom in nato natočimo svežo destilirano vodo. To zabeležimo na evidenčni list sterilizacije.
  • Sterilizator moramo tudi redno servisirati tako kot je v navodilih proizvajalca. Običajno je to na eno leto, ko serviser skalibrira temperaturo, čas in tlak, pregleda in preveri kakšna je sterilizacija.

 

2.2 UKREPI OB ODSTOPANJU

  • V primeru, da ni v naprej pripravljenega razkužila, ga odgovorna oseba pripravi. V primeru, da razkužila nimamo pri roki oz. ga je zmanjkalo, se odpravimo v skladišče ter vzamemo določeno količino. V tem primeru tudi izpolnimo evidenčni list porabe materiala v skladišču. Iz skladišča po potrebi oz. ob pomanjkanju vzamemo tudi nov zavoj folije za pakiranje instrumentov ter ga zamenjamo na aparatu. O pomanjkanju materiala obvezno obvestimo tudi vodjo salona oz. vodjo nabave.
  • V primeru, da folije nimamo, instrumente položimo v kasete pri katerih upoštevamo, da sterilnost velja le 24 ur po odprtju. Upoštevati moramo tudi naslednje: kasete morajo biti ob uporabi dobro zaprte, v stik z njimi pa prehajamo samo z pinceto, ki mora biti prav tako sterilna.
  • Ob nepravilnosti delovanja avtoklava najprej preverimo količino vode. V primeru ostalih nepravilnosti delovanja avtoklava obvestimo vodjo salona ter serviserja.
  • V primeru, da indikator pokaže nepravilnosti ob steriliziranju, postopek ponovimo.
  • V primeru okvare pa obvestimo vodjo salona.

 

3. STERILIZACIJA Z UV SVETLOBO

UV sterilizaor  UV sterilizator orodja

UV sterilizator se uporablja za sterilizacijo predmetov s pomočjo UV svetlobe v frizerskih in kozmetičnih salonih. Sterilizator je opremljen z mikrostikalom, ki avtomatsko izključi aparat, ko odprete pokrov naprave. Pri sterilizaciji z UV svetlobo je potrebnih le nekaj minut za uničenje več kot 99% vseh klic in bakterij, saj mikroorganizme uniči tako, da uniči njihovo DNK. 

Instrumente z razmikom položimo na mrežo, ki je priložena v sterilizatorju. Pri tem ne uporabljamo vrečk ali folije.