Sigurno niste vedeli da, vam virusi grozijo tudi na delovnih površinah

Sigurno niste vedeli, da vam virusi grozijo tudi na delovnih površinah

Na splošno obravnavamo vse površine v ordinaciji kot potencialno okužene. Površine, ki so od zobozdravniškega stola oddaljene manj kot dva metra je potrebno razkužiti po vsaki stranki. Za občutljive stole in večje površine kot so npr. tla ali stene, uporabimo druge vrste izdelkov za razkuževanje.

Mikroorganizmi se lahko na pacienta in/ali osebje prenesejo ob neposrednem stiku z okuženimi površinami. Mikroorganizmi se znajdejo na površinah na različne načine:
• z neposrednim kontaktom kot je npr. dotik roke,
• površine pa se lahko okužijo tudi posredno, z razprševanjem. Študije kažejo, da se lahko mikrobi v razdalji do dveh metrov, okoli kozmetičnega stola/mize, razpršijo tudi med običajnimi kozmetičnimi postopki, kot sta npr. brušenje, poliranje. Mikrobe je moč najti tudi za omarami, na kljukah, v predalih ipd... 

Območje, za katerega predvidevamo, da bi lahko bilo okuženo, je precej veliko: štiri krat štiri metre. Mikroorganizmi se lahko kasneje preko ljudi, oblačil ali instrumentov prenesejo na ostala območja v ordinaciji. Tudi na površini, ki se zdi čista, se lahko skriva veliko število mikroskopsko majhnih mikroorganizmov. Kako pomembno je razkuževanje površin se zavemo ob podatku, da lahko določeni mikrobi na površinah preživijo celo nekaj mesecev in se razmnožujejo, nekateri mikrobi pa lahko povzročijo okužbe (infekcije) tudi, ko so nizko koncentrirani (10-100 enot).


Osnove razkuževanja površin

Namen razkuževanja površin je deaktivacija in odstranitev mikroorganizmov iz delovnih površin in pohištva. S tem preprečimo prenos mikroorganizmov na naslednjega pacienta in/ali na osebje in nevtraliziramo možne sprožilce infekcij. Celotni kozmetični salon lahko razdelimo na dva območja, ki zahtevata različne higienske ukrepe:
• površine v bližini stranke, morajo bit razkužene po vsaki stranki,
• površine, ki niso v neposredni bližini stranke, pa moramo razkužiti vsaj enkrat dnevno.

Površine v bližini stranke

Površine v bližini stranke vključujejo vse površine v oddaljenosti dveh metrov okoli kozmetične mize/stola, ki lahko pridejo v stik z okuženimi rokami, rokavicami, instrumenti, predmeti ali različnimi snovmi. Razpršeni delci lahko padejo na površino tudi iz ust pacienta. Okuženi so lahko predali, pohištvo, površine za shranjevanje, kozmetični stol in naslonjala za roke, delovne plošče, stikala in celo telefon ter kljuke, pa tudi gumijaste cevi in drugi deli, ki so del aparatur npr. izsesavanje, ročniki, ipd...
Ker kozmetični salon običajno ni večja kot štiri krat štiri metre je prav, da celoten prostor obravnavamo kot okužen in ga popolnoma razkužimo po vsakem pacientu.

Površine, ki niso blizu stranke

Površine, ki niso blizu stranke, so vse tiste površine, ki niso v njeni neposredni bližini. Le teh ni potrebno razkužiti po vsakem pacientu. Po navadi zadostujeta temeljito čiščenje in razkužitev ob koncu delovnega dne.

Sistematični ukrepi razkuževanja, pa so lahko potrebni tudi za površine, ki niso blizu pacienta:
• če je vidna okužba s krvjo, slino ali drugimi potencialno kužnimi izločki,
• če obstaja še posebej visoko tveganje  npr. pri pacientu s tuberkolozo,
• po obsežnem kozmetičnem tretmaju.

Med površine, ki niso blizu stranke, uvrščamo tla v kozmetičnem salonu, čakalnici, toaletnih prostorih, sprejemnici in sobi za osebje. Za njihovo obravnavo obstajajo različne možnosti. Posebne ukrepe za razkuževanje priporočajo samo, če je vidna okužba tal s krvjo, slino ali drugimi potencialno okuženimi izločki. Ob dokazani stopnji okuženosti tal je priporočljivo dnevno razkuževanje tal, obvezno pa vsaj enkrat tedensko. Običajno preprosto čiščenje zadostuje za neokužene površine zunaj kozmetičnega salona.

Idealna ureditev

Na ureditev kozmetičnega salona vpliva porazdelitev površin na tiste, ki so v bližini stranke in na tiste, ki niso blizu, kot tudi različne zahteve za ravnanje z njimi. V bližini stranke je zaželenih čim manj predmetov.
V nekaterih sodobnih kozmetičnih salonih so iz prostora odstranili celo vse predmete in naprave, pustili so samo kozmetično; vse ostalo pripeljejo tik pred obravnavo stranke, za vsako stranko posebej.
To občutno znižuje zahteve po razkuževanju površin. Umik vseh predmetov iz prostora ni predpisan, je pa vsekakor smiselno umakniti različna stojala in podstavke z instrumenti iz območja dveh metrov okoli stola.
Tudi škatle z rokavicami je dobro umakniti in jih spraviti v zaprt predal. Zavese, slike in rastline v ordinaciji sicer izgledajo prijetno, niso pa idealne iz higienskih razlogov.
V kozmetičnih salonih, večjih od štirikrat štiri metre, mora biti območje, ki je blizu stranke, jasno označeno, saj ga je potrebno tudi temeljito razkuževati. Jasne meje zagotavljajo varen higienski postopek.
Umazanija in mikroorganizmi se lahko nabirajo v režah in luknjah. Pri nakupu nove opreme, se moramo prepričati, da so površine v skladu s sredstvi za razkuževanje, da jih je možno obrisati in da je še posebej preprosto razkužiti stične točke kozmetičnih naprav.

Razkuževanje majhnih površin

Da bi zagotovili hitro in gladko razkuževanje med obiski strank, moramo uporabiti hitro učinkovita razkužila za majhne površine. Rešitve, zato temeljijo na alkoholu. Pri izbiri razkužil za površine, pa moramo upoštevati še druge kriterije.

• Samo alkohol ne zadostuje za razkuževanje površin. Pri koncentraciji, višji od 70 odstotkov, se alkoholi redko razlikujejo v svoji učinkovitosti, predstavljajo pa resno obremenitev za dihalne poti in sluznico. Alkoholi imajo tudi zelo omejen učinek na organsko okužbo. Zato se moramo prepričati, da so vključene tudi ostale učinkovite sestavine kot npr. kvartarne amonijeve spojine. Pomemben je kratek kontaktni čas ki je pogosto povezan z visoko vsebnostjo alkohola. Idealno razkužilo za najpomembnejše mikrobe ima 55-odstotno vsebnost alkohola in kontaktni čas 30 sekund. To združuje hitro učinkovanje, optimalno skladnost z materiali in čim manj draženja dihalnih poti ter sluznice.

• Razkužilo za površine mora delovati baktericidno in fungicidno. Izdelek naj ne bi vseboval aldehidov ali fenolov. Obe snovi sta namreč škodljivi za človeka, aldehidi so celo rakotvorni. Površine lahko razkužimo na različne načine: z robčki za enkratno uporabo, z vnaprej pripravljenimi vlažnimi robčki ali z razpršilom, s poznejšim brisanjem.

Dezinfekcijska tekočina za delovne površine
Sredstvo za dezinfekcijo kože - razkužilo


Kako razkužiti z robčki za enkratno uporabo

S suhimi robčki za enkratno uporabo uporabimo tekočino za razkuževanje. Samo s premazom površine mikroorganizme prekrijemo z razkužilom, ki jih deaktivira ali uniči. Z brisanjem površine, le to mehansko počistimo in hkrati odstranimo okužbe.
Še ena prednost je v tem; brisanje površin znatno zniža tveganje za alergične reakcije na vdihana razkužila. Potrebno je tudi upoštevati, kateri robčki za enkratno uporabo bomo uporabili. Nekateri reagirajo z razkužili in lahko sčasoma povzročijo razbarvanje površine. Idealna rešitev je uporaba suhih robčkov in razkužila istega proizvajalca, saj le ti lahko zagotovijo skladnost.

Čistilni robčki za plastiko in kovino