Kako izbrati pravo kozmetično lupo

Kako izbrati pravo kozmetično lupo?

Kozmetična lupa je osnovni pripomoček v kozmetičnih salonih. Lupe se med seboj razlikujejo predvsem po vrsti sijalke – LED ali klasična, vrste montaže (samostoječe z nastavkom ali namizna) in intenziteta povečave.

Kaj je potrebno vedeti pred nakupom klasične ali LED kozmetične lupe?

Če klasične žarnice z žarilno nitko zamenjamo z LED sijalkami, lahko prihranimo 80 odstotkov energije, potrebne za razsvetljavo. A pozor, ko kupujemo LED-sijalko, odločilni podatek ni več njena moč v vatih, temveč svetlobno moč v lumnih, poleg tega pa je treba biti pozoren vsaj še na barvo svetlobe in kot svetilnosti.

Nakup lupe, ki vsebuje žarnico z žarilno nitko je bil včasih zelo enostaven. Šel si v trgovino, kupil 40 –, 60, 75 – ali 100-vatno žarnico in problem je bil rešen. Pri varčnih fluorescentnih sijalkah je bilo že treba malce več preračunavati, a je bil na koncu vendarle še vedno glavni podatek njihova moč v vatih. Ko pa danes kupujemo LED kozmetične lupe z LED sijalko, je najbolje, da pozabimo vse o nekdanjih klasičnih žarnicah. Moč v vatih namreč ni več odločilen podatek. Veliko bolje se bo navaditi na svetlobno moč oziroma svetlobni tok, ki se meri v lumnih (lm), toplo pa priporočamo, da na embalaži poiščete tudi podatka o barvi svetlobe, ki se meri v Kelvinih (K), in o kotu svetilnosti.

Kozmetična lupa z LED osvetlitvijo


Moč in svetilnost LED sijalk v kozmetični lupi

Pri lupah s klasičnimi žarnicami smo govorili o 40, 60, 75 in več vatih, pri LED sijalkah pa za kozmetično uporabo zadostuje že 5 do 12 vatov moči. A namesto na moč v vatih se raje zanašajte na svetlobno moč v lumnih. Več kot je lumnov, bolj LED sijalka sveti. Dražje LED sijalke praviloma pri enaki moči oddajajo več lumnov kot cenejše in so, zato bolj energetsko učinkovite. Kakovostnejše LED sijalke imajo tudi daljšo življenjsko dobo. 

In koliko lumnov torej potrebujemo za osvetlitev pri izvajanju kozmetičnih storitev. Strokovnjaki za kozmetično uporabo priporočajo nekje 500 lumnov za osvetlitev prostorov, v primeru izvajanja zahtevnejših kozmetičnih storitev (pedikura, podaljševanje trepalnic, podaljševanje nohtov, …) pa se vsekakor priporoča 1000-1300 lumnov. Tako, da je zelo pomembno, da si izberete kvalitetno kozmetično lupo.


Barva svetlobe

LED-svetila imajo zelo širok spekter barve svetlobe. Barvo svetlobe običajno merimo po Kelvinovi skali (K), kjer vrednosti od 2.700 do 3.000 Kelvinov označujejo toplo belo barvo, 4.500 Kelvinov dnevno belo barvo, 6.000 Kelvinov pa hladno belo barvo.

svetloba lup                                                              Primer barv glede na različno vrednost Kelvinov.

• Topla bela svetloba oziroma rumenkasta svetloba, ki je zamenjava za barvno svetlobo klasične žarnice. Je prijazna očem, zato je primerna in priporočljiva za uporabo v kozmetičnih prostorih, kjer ne potrebujemo močne svetlobe oziroma jo potrebujemo samo za osvetlitev prostora.

• Nevtralno bela svetloba, ki je enakovredna dnevni svetlobi. Takšne LED lupe so najbolj učinkovite, zato so primerne tam, kjer potrebujemo močno svetlobo npr. pri podaljševanju nohtov.

• Hladno bela svetloba, ki je primerna pri izvajanju tretmajev, kjer potrebujemo izjemno izrazito dobro vidljivost npr. pri medicinski pedikuri, podaljševanje trepalnic, urejanje obrvi.

Kozmetična lupa z LED osvetlitvijo Fox - 1006 Zoom ponuja nastavljivi nivo svetlobe, tako da si lahko nastavite osvetlitev po lastni želji in potrebah. 


Prednost kozmetičnih lup z LED osvetlitvijo

Velik prihranek: LED sijalke porabijo manj energije kot navadne žarnice. Njihova življenjska doba dosega tudi več kot 50 tisoč. V tem času v primerjavi z varčnimi fluorescentnimi sijalkami porabijo 57 odstotkov manj električne energije, v primerjavi s klasičnimi žarnicami.
Takoj zasvetijo: LED svetilo zasveti s polno močjo takoj, ko vklopimo stikalo, kar je predvsem prednost pred varčnimi sijalkami.
Primerne za umetnost: LED osvetlitev proizvaja zelo malo infrardeče svetlobe in je skoraj brez UV-emisij. Tudi, zato so zelo primerna za osvetlitev UV-občutljivih predmetov.
Niso občutljive: LED-diode niso občutljive na vlago in nizke temperature. Oddajajo veliko manj toplote kot ostala svetila, zato se ob dotiku z njimi ne morete opeči.

Oprema za kozmetični salon je zelo zahteven nakup. V osnovi se vedno težko odločimo za pravilno kozmetično opremo, večkrat kupimo nekaj, kar nato ne potrebujemo. Ker imamo bogate izkušnje s področja prodaje kozmetičnih pripomočkov in naprav ter veliko zgodb naših strank, hkrati pa smo opremili že tudi veliko kozmetičnih salonov v celoti, Vam nudimo celovito pomoč pri nakupu kozmetične opreme.