POMEN SESTAVIN V KOZMETIČNIH PROIZVODIH

Pomen sestavin v kozmetičnih proizvodih

Kozmetika in kozmetični izdelki so postali del vsakodnevne rutine v življenju vsakega posameznika. Preprosta izbira izdelka lahko poslabša ali izboljša naše osnovno stanje kože. Glede na to, da se vsak posameznik srečuje s kozmetičnimi izdelki, je premišljena in predvsem pravilna uporaba le - tega bistvenega pomena. Pogosto pa se pri nakupu kozmetičnih izdelkov porajajo vprašanja in dvomi v zvezi s sestavinami, ki morajo biti primerne za posamezne tipe kože. Morda se sprašujete, katere sestavine so za mojo kožo primerne? Kakšen pomen in funkcijo ima posamezna sestavina? Kaj pomeni vrstni red sestavin na deklaraciji?

POMEN SESTAVIN V KOZMETIČNIH PROIZVODIH

                                                                        Naravne sestavine za kozmetične proizvode.

Ne glede na to, ali boste kupili certificirane ali druge kozmetične izdelke, vam bodo naslednje informacije morda prišle prav. Pri vsakem izdelku, ki ga kupite ali želite kupiti bodite pozorni pri INCI sestavinah. Seveda se morate zavedati, da ni vsaka sestavina nujno dobra ali slaba. Najpogosteje imamo najverjetneje pred seboj zelo dobro sestavino, ki pa v določenih primerih vsebuje slabe sestavine. Vse pa je seveda odvisno od tega, kakšen odstotek »slabe« vsebuje. Zato je v tem primeru pomembno sosledje INCI sestavin.


Kaj sploh je kratica INCI in kakšen je njen pomen?

INCI pomeni kratico za International Nomenclature of Cosmetic Ingrediens oziroma Mednarodna nomenklatura za kozmetične proizvode. Pri zapisu INCI se upošteva mednarodno določeno ime, ki je po večini angleškega izvora. Zapis INCI mora ustrezati določenim pravilom. Vključene sestavine morajo biti zapisane po takšnem vrstnem redu, da je prva zapisana tista, katere je največ (najpogosteje voda). Sestavine, ki so v izdelku prisotne v količini, manjši od 1%, so lahko zapisane v poljubnem vrstnem redu. Na zadnjem vrstnem redu pa se pogosto znajdejo tisti, ki jih je v izdelku najmanj. To so najpogosteje alergeni eteričnih olj, saj lahko v določeni koncentraciji povzročijo alergijsko reakcijo (CitronelolGeraniol,). Tudi parfumska olja lahko prav tako vsebujejo alergene kot eterična olja. Meja enega odstotka je zelo pomembna, saj s tem ugotovimo ali so sestavine v izdelku res funkcionalne ali so samo dodaten balast. Nekateri proizvajalci jih radi dodajajo več, zaradi marketinškega vidika, da bi se zdel produkt strankam bolj zanimiv in privlačen.


Katere so najpogostejše sestavine v kozmetičnih proizvodih?

Konzervansi (parabeni) – so sestavine, ki so dodane v kozmetične proizvode z namenom, da preprečujejo sekundarno mikrobiološko kontaminacijo. Bolj enostavno povedano, preprečuje rast bakterij po odprtju izdelka. Konzervansi morajo biti dodani k vsem izdelkom, ki vsebujejo vodo, saj je l ta raj za razvoj bakterij.

Površinsko aktivne sestavine – v kozmetičnem proizvodu opravljajo več funkcij hkrati. Lahko so dodani kot emulgatorjisolubilizatorjimočljivcipenilci ali snovi za čiščenje. Ko slišimo ali zasledimo izraz površinsko aktivne snovi, gre v večini primerov za snovi za čiščenje, ki se nahajajo v milih, gelih za tuširanje in šamponih. Glavna funkcija površinsko aktivnih snovi je razmaščevanje, kar pa lahko povzroči dvig pH na povrhnjici in posledično dodatne težave. Prav tako uporaba čistilnih sredstev še dodatno dvigne pH in razmasti kožo, kar povzroča dodatne težave pri tistih, ki imajo izrazito suho kožo.

Silikoni – sestavina, ki se zelo pogosto uporablja v kozmetičnih proizvodih.
So odlična mazila, 
protipenilciemulgatorjiemolienti. S kožo nimajo veliko skupnega, vendar se kljub temu na široko uporabljajo. Razlogov za to je seveda več. Eden izmed teh je, da tako kot naftni derivati tudi silikoni nimajo barve, vonja in ne postanejo žarki, hkrati pa lahko z njimi dosežemo odlične rezultate (gladki in svilnati lasje, sijoč izgled).

Dišave in eterična olja – dišave so problematične le takrat, kadar imate posebno reaktivno kožo, ki se na vsak proizvod oziroma sestavino odzove z alergijsko reakcijo. Prav tako eterična olja niso nič kaj boljša alternativa v primerjavi z dišavami, saj prav tako vsebujejo alergene. Tako kot sestavine iz umetnih dišav tudi sestavine eteričnih olj pridejo v krvni obtok, zato beseda »naravni izvor« ni olajševalna okoliščina. V kolikor imate močno občutljivo kožo (dermatitis, rozacea, luskavica, se omenjenih sestavin v kozmetičnih proizvodih izogibajte.

Barvila – spadajo v pomožne snovi v kozmetiki. Namen barvil je predvsem obarvanje, pri čemer lahko obarvajo izdelek ali pa obarvajo tudi kožo. To pa je tudi edina funkcija le teh. V določenih primerih lahko povzročajo draženje in alergijske reakcije, zato uporaba pri osebah s kožnimi boleznimi ni priporočljiva.

Alkoholi – z besedo alkohol poimenujemo celotno skupino tekočih snovi. Danes je največkrat uporabljen etanol. Imajo kar nekaj funkcij, predvsem pri stabilizaciji izdelka, vlogo konzervansa, topila in emolienta. Poznamo dve vrsti alkoholov. V eno skupino štejemo omenjeni etanol, alkohol denatizopropilni alkohol in SD alkohol. V ostalo skupino maščobnih alkoholov pa štejemo stearilcetearil in cetilni alkohol. Prva skupina alkoholov lahko povzroči poškodbo lipidnega plašča in posledično izgubo odvečne vode iz telesa, kar na dolgi rok privede do dehidracije telesa. Medtem ko skupina maščobnih alkoholov pripomore k mehčanju kože.


Primer naravne  vitaminske kreme za obraz, ki vsebuje hidrolat konoplje, hidrolat demaščanske vrtnice, geranije, hialuronsko kislino. Kožo navlaži, obnovi in uravnovesi občutljivo in razdraženo kožo.

INGREDIENTS: CANNABIS SATIVA WATER, ROSA DAMASCENA FLOWER WATER, AQUA, VITIS VINIFERA SEED OIL, TRIHEPTANOIN, COCOS NUCIFERA OIL, CANNABIS SATIVA SEED OIL, CETEARYL ALCOHOL, GLYCERYL STEARATE CITRATE, GLYCERIN, GLYCERYL STEARATE, MANGIFERA INDICA SEED BUTTER, GLYCERYL CAPRYLATE, CANNABIS SATIVA EXTRACT, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, BISABOLOL, SODIUM HYALURONATE, XANTHAN GUM, TOCOPHEROL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, SODIUM PHYTATE, CITRIC ACID, PELARGONIUM GRAVEOLENS OIL*, ROSA DAMASCENA EXTRACT*, SODIUM LEVULINATE, SODIUM ANISATE, CITRONELLOL**, GERANIOL**, LINALOOL** (*natural essential oils, **naturally occurring in essential oils)  


Koža je naš pomemben organ, zato je pomembno, da jo znamo tudi pravilno negovati. Vsaka sestavina, pa čeprav še tako preprosta, gradi nekakšen mozaik lepote in zdravja. Dobro počutje v naši koži bi moralo biti udobje, za katerega je zaslužen vsak sam. Naj kozmetični izdelki postanejo naše veselje in ne sovražnik.

Nega celega telesa                                                                  Koža je naše pomembno bogastvo, zato jo negujte.