Sploh ne vem, kakšne so razlike med temi maskami!

Sploh ne vem, kakšne so razlike med temi maskami!

Tako izgubljeno smo zveneli na začetku pandemije, sedaj pa o maskah že imamo neko predstavo, ki pa je velikokrat napačna.



Da vam olajšamo odločitev pri izbiri prave maske, vam predstavljamo v čemu se med seboj razlikujejo in kakšno zaščito pravzaprav nudi določen tip maske.


Osnova delitev se razvršča v dve skupini. Eno skupino zaščitnih mask predstavljajo respiratorji (FFP1, FFP2, FFP3 ali N95), drugo skupino pa predstavljajo kirurške maske (TIP 1, TIP 2 in TIP 2R).


MEDICINSKE ali KIRURŠKE OBRAZNE MASKE
 

(Skladne z evropskim standardom EN 14683:2019)


Medicinske obrazne maske so oblikovane tako, da ščitijo posameznika in njegovo okolje (zrak, površine in opremo). Glede na stopnjo zaščite ločimo dva osnovna tipa, tip I (BFE1) in tip II (BFE2).

Z nošenjem mask tipa I naj bi zmanjševali tveganje oz. nevarnost za širjenje okužbe na druge osebe. Pri uporabi mask tipa II deluje obojestranska zaščita!

Medicinski delavci uporabljajo maske tipa II pri operacijah ter aseptičnih posegih. Normalno se medicinske maske nosijo od 2 do 8 ur, odvisno od stopnje zaščite in kontaminacije maske. Pomembno je, da jo v predelu nosu popolnoma prilagodimo obrazu in z njo pokrijemo predel nosu, ust in brade.



POLOBRAZNE MASKE ZA ZAŠČITO PRED DELCI oz. RESPIRATORNE MASKE 

(skladne z evropskim standardom EN 149:2001+A1:2009)


Respiratorne maske za zaščito pred delci se razvršča glede na učinkovitost filtriranja ter glede na maksimalno količino uhajanja zraka pri vdihovanju. Delimo jih v tri razrede, FFP1FFP2FFP3 ter N95.

Nadalje se lahko razvrščajo tudi glede na to, ali so primerne za enkratno ali večkratno uporabo. Respiratorne maske uporabniku preprečujejo vdihavanje aersolov, ki so nevarni za zdravje. Uporabnika Dodatno ima lahko poseben ventil za vdihavanje oziroma izdihavanje, ki omogoča večje udobje ščitijo pred povzročitelji okužb, kot so bakterije in virusi, kamor sodijo tudi novi koronavirus, SARS, H1N1, itd.

uporabnika in preprečuje kondenzacijo znotraj maske. Pomembno je, da te maske ščitijo uporabnika pred vdihovanjem okuženih »kapljic«. Izkušnje medicinskega osebja kažejo, da maske tipa FFP2 (oziroma FFP3 še toliko bolje) zagotavljajo dovolj dobro stopnjo zaščite pred okužbo s koronavirusom.







 

Vsaka maska ni dobra maska. Vedno se prepričajte o kvaliteti in zaščiti, ki jo nudi.

▶▶ MASKE (na zalogi in po ugodni ceni)


Za vse dodatne informacije in pripravo ponudbe smo na voljo preko e-maila prodaja@art-kozmetika.com in telefonske številke 051 883 444.