UČINKOVITOST NIZKOENERGIJSKEGA LASERJA NA ZMANJŠEVANJE MAŠČOBNIH OBLOG IN OBLIKOVANJE TELESA

Povzetek

 

Biološki in fiziološki učinek nizko energijskih laserjev so prvič odkrili v 60-70 letih prejšnjega stoletja predvsem kot indikacija za zmanjšanje bolečin in obnovo tkiv.

Korak naprej v uporabi nizkoenergijskih laserjev se je zgodil v začetku 21. stoletja, ko so dokazali njegovo sposobnost vpliva na emulzifikacijo maščob in pospešitev procesov zdravljenja tkiva po liposukciji. Z uporabo vrstičnega elektronskega mikroskopa so ugotovili mehanizem zmanjševanja maščobnih celic z evakuacijo celične vsebine skozi začasno ustvarjenih por v celični membrani.

 

Namen članka je predstaviti učinkovitost nizkoenergijskega laserja, ki ponuja povsem novo možnost za zmanjševanje maščobnih oblog in preoblikovanje telesa. Terapije z nizkoenergijskim laserjem strankam omogoča takojšni in dolgotrajni učinek na specifičnih in najbolj problematičnih predelih telesa, ki so v primerjavi s klasičnimi postopki hujšanja in fizične aktivnosti zelo težko obvladljiva.

 

Uvod

Nizkoenergijskim laserjem, ki jih v angleškem jeziku poimenujemo Low Level Laser Therapy z akronimom LLLT že vrsto let pripisujejo vlogo pri spodbujanju prekrvavitve, pri regeneraciji tkiva, pospeševanju celjenja ran, delujejo tudi protivnetno, analgetično in biostimulacijsko.

V zadnjem času se njihovo indikacijsko področje širi saj študije dokazujejo njihovo učinkovitost tudi v primeru zmanjševanja maščobnih celic in preoblikovanju telesa.

Po svetu zadnjih nekaj let uspešno in z izjemnimi učinki uporabljajo nizkoenergijske laserje za namene zmanjševanja maščobnih oblog in preoblikovanja telesa. Pri nas metoda zmanjševanja maščobnih oblog in preoblikovanje postave z nizkoenergijskimi laserji še ni dobro poznana, zato vam bomo v članku predstavili podrobnosti in izsledke opravljenih študij na to temo.

Izsledki študij

Različne laboratorijske in klinične študije, ki so bile izvedene v zadnjih letih dokazujejo, da  laser s 630 - 670 nm valovne  dolžine in nizko močjo do 120mW ciljano vpliva na mitohondrije v adipocitih. V mitohondrijih  pride zaradi resonančnih in energijskih učinkov laserske svetlobe do foto-bioloških učinkov, ki vplivajo na membranski protonski potencijal. S tem se poveča produkcija vodikovih in kalcijevih ionov kar sproži začasno spremembo kemičnega ravnotežja. Zaradi le tega pride do sprememb v naboju celične membrane, kar povzroči pore v celični membrani, vse to pa povzroči povečan izliv celične vsebine. Zaradi sprememb kemičnega ravnotežja pride tudi do povečane produkcije encimov lipaze (njihova stimulacija nastane zaradi spremembe kalcijevih ionov v celici), ki so odgovorni za razgradnjo trigliceridov v proste maščobne kisline in glicerol. Sproščena maščoba, ki preide iz celice bodisi skozi začasne pore celične membrane ali transportnih proteinov se izlije v medcelični prostor. Od tu jih potem pobere limfni sistem, ki se izliva v krvni obtok in transportira maščobo do primernega tkiva, v katerem se nato porabi kot vir energije.

Princip mobilizacije maščobe, ki ga sprožimo z nizkoenergijskim laserjem poteka na podoben način kot maščoba iz hrane le, da to pobere limfni sistem iz intestinalne sluznice. Količina maščobe, ki se mobilizira ob eni nizkoenergijski laserski obravnavi temelji na povprečni količini okoli 50 gramov. Tolikšno količino maščobe je mogoče zaužiti že z večjim obrokom hrane zato obravnava z nizkoenergijskim laserjem ne povzroča tveganja za nastanek ateroskleroze in nima stranskih učinkov na ostala tkiva.

 

Vpliv nizkoenergijskega laserja na adipocit in njegovo celično membrano prikazujejo naslednje fotografije posnete z vrstičnim elektronskim mikroskopom.

LipoLaser ArtPRO-14

 

 

Leva slika prikazuje nepoškodovano celično membrano posneto z vrstičnim elektronskim mikroskopom.

Na desni sliki vidimo celično membrano po 6 minutnem izpostavljanju nizkoenergijskem laserju posneto z vrstičnim elektronskim mikroskopom. Na sliki se lepo vidi začasna poškodba celične membrane, ki ustvarja poro skozi katero pride do izliva maščobe. Puščice prikazujejo maščobne delce, ki prihajajo iz celice v medcelični prostor.

 

 

Leva slika prikazuje ultrazvočno preiskavo maščobnega tkiva pred obravnavo z nizkoenergijskim laserjem.

Desna slika prikazuje zmanjšano količino maščobe po eni obravnavi z nizkoenergijskim laserjem.

 

 

Klinični rezultati nizkoenergijskega laserja se izkazujejo kot zmanjšanje maščobnih oblog in preoblikovanje postave, kar prikazujejo naslednje fotografije.

Lipolaser ArtPro-14  na voljo tudi na Hrvaškem!

 

Nizkoenergijski - Lipo laser ArtPRO-14 je sedaj na voljo tudi na Hrvaškem. Prodaja  ga podjetje ART-PE. Po lastnih dosedanjih izkušnjah in izkušnjah naših strank – salonov, so rezultati res izjemni in dolgotrajni.
V primerjavi z modelom ArtPRO-13 smo dodali še valovno dolžino nad 900nm, ki po najnovejših kliničnih študijah še dodatno izboljšuje rezultat.

 

Podjetje ART-PE v okviru blagovne znamke ART-KOZMETIKA prodaja tudi ostalo opremo za frizerske salone, kozmetične salone, pedikerske salone, velnese in spa centre. Vsi izdelki so evropske kakovosti, v Trebnjem (1 ura iz Zagreba) pa imamo velik razstavni salon, kjer si je mogoče večino naprav in opreme iz naše ponudbe tudi v živo ogledati in preizkusiti.

 

 

Še kontakti:
ART-PE, Petra Šircelj s.p.

Rihpovec 8

SI-8210 Trebnje

 

www.art-kozmetika.com                www.eliteiplrf.com

 

info@art-kozmetika.com

 

tel:: 00386 59 047 151    gsm: 00386 41 794 492