POPOLNI VODIČ ZA ODPRTJE VAŠEGA KOZMETIČNEGA SALONA

Kaj po zakonu potrebujete za odprtje kozmetičnega salona

 

Se želite ukvarjati s kozmetičnimi storitvami oz. odpreti svoj salon, pa ne veste kaj potrebujete za otvoritev le-tega?

Postopek je razmeroma enostaven. V članku vam predstavljamo pogoje, ki jih morate izpolniti, da bo vaš cilj uresničen.

 

kozmetični salon 

Kozmetična dejavnost je obrtna dejavnost, torej pridobitna dejavnost, ki se opravlja v skladu z določili Obrtnega zakona. Pod kozmetično dejavnost v skladu z Uredbo o standardni klasifikaciji dejavnost spadajo:

  • Nega telesa in obraza
  • Depilacija
  • Pedikura
  • Geliranje
  • Poslikava nohtov
  • Ličenje
  • Podaljševanje nohtov
  • Podaljševanje trepalnic
  • Odstranjevanje dlak s telesa
  • Odstranjevanje tetovaž z laserjem
  • Piling kože

 

Nosilci dejavnosti higienske nege so pri njihovem načrtovanju in opravljanju dolžni zagotavljati minimalne sanitarne zdravstvene pogoje ter uporabo zdravju in okolju neškodljivih tehnologij. Zagotoviti morajo najvišjo možno stopnjo varovanja zdravja za uporabnike storitev higienske nege

  

1. PROSTORI IN OPREMA ZA OPRAVLJANJE KOZMETIČNE DEJAVNOSTI

 

1.1 PROSTOR, v katerem boste opravljali kozmetične in pedikerske storitve mora biti:

  • razporejen tako, da omogoča učinkovito čiščenje in razkuževanje
  • primerno naravno ali umetno prezračen
  • primerno osvetljen
  • primeren za usposabljanje osebja
  • opremljen s površinami, na katerih se pripravljajo barve ali drugi proizvodi za nego
  • opremljen s površinami, ki so odporne proti kemikalijam

 

 Pri opravljanju dejavnosti je prepovedana uporaba zdravil. Ravnanje z odpadki mora biti ustrezno, opravljati se mora redno čiščenje in razkuževanje. Preprečiti se mora navzkrižno kontaminacijo med posameznimi postopki.

 

1.1.2  Nosilec dejavnosti mora za vzdrževanje osebne higiene osebja, v prostoru izvajanja dejavnosti, zagotoviti sanitarije. Sanitarije morajo biti opremljene z umivalnikom s toplo in hladno vodo, tekočim milom in brisačami za enkratno uporabo.

Pri dejavnostih, kjer se mora uporabnik preobleči ali sleči, morajo biti nameščene garderobne kabine oziroma zagotovljen prostor za preoblačenje in garderobne omarice za shranjevanje oblačil. 

 

1.1.3  Nosilec dejavnosti mora zagotavljati, da oprema, pribor, sredstva in proizvodi, ki jih uporablja, ustrezajo zahtevam pravilnika in drugim predpisov. Oprema mora biti tehnično brezhibna, redno vzdrževana in servisirana v skladu z navodili proizvajalca. Servis se opravlja enkrat letno oziroma na podlagi zahtev proizvajalca. Servisiranje opreme izvaja tudi podjetje ART-PE d.o.o. 

 

V prostoru, kjer se izvaja dejavnost, mora biti na vidnem mestu nameščeno obvestilo, na katerem so z dobro vidnimi in s čitljivimi velikimi tiskanimi črkami dane informacije glede zdravstvenih tveganj in omejitev izvajanja nege oseb, ki imajo nalezljivo okužbo kože, nohtov ali zajedavce na koži ali lasišču. 

  •  Primer:

V skladu z 19. členom Pravilnika o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in drugih podobnih dejavnosti (Ur. list RS št. 104/209), vas obveščamo, da: 

 

STRANKA, KI IMA KAKRŠNOKOLI NALEZLJIVO OKUŽBO LASIŠČA, KOŽE, NOHTOV (ALI ZAJEDAVCE NA KOŽI ALI LASIŠČU) MORA O TEM OBVEZNO OBVESTITI ZAPOSLENEGA PRED OPRAVLJANJEM STORITVE! OSEBJE, KI KAŽE ZNAKE NALEZLJIVE BOLEZNI ALI OKUŽBE KOŽE S KLICAMI ALI ZAJEDAVCI, NE SME OPRAVLJATI DELA S STRANKAMI! 

V KOLIKOR IMATE ZDRAVSTVENE TEŽAVE (povišan krvni tlak, motnje krvnega pretoka, obolenje kože ali drugo) OZIROMA STE NOSEČI, SE PRED STORITVIJO POSVETUJTE Z IZVAJALCEM STORITVE.

 

 V primeru, da prodajate tudi izdelke, morate imeti na steni še obrazložitve:

  • Primer: 

 

posodica   SIMBOL ODPRTE POSODICE

Na embalaži kozmetičnega izdelka pomeni, da ima kozmetični proizvod rok trajanja oziroma uporabnosti več kot 30 mesecev. Ob simbolu je naveden rok trajanja oziroma uporabnosti po odprtju proizvoda, izražen v mesecih in/ali letih. 

 

knjigica     SIMBOL ODPRTE KNJIGE

Pomeni, da varnostnih opozoril pomembnih za uporabnika oziroma sestavin ni mogoče navesti na notranji in/ali zunanji embalaži kozmetičnega proizvoda. Ti podatki so navedeni na priloženem oziroma pritrjenem listku, etiketi, traku oziroma kartici, ki mora biti v neposredni bližini kozmetičnega proizvoda.

 

 kozmetični salon

 

1.2 OPREMA za kozmetični salon se ne razlikuje veliko od opreme salona za nohte. Potrebna je še:

 

- oprema za nego obraza

 

- oprema za nego telesa

 

- oprema in pribor za pedikuro

 

- brisače

- odeja

 

 1.2.1 V delovnem ali pomožnem prostoru mora biti nameščena omarica oziroma komplet za prvo pomoč. OPOMBA: pazite na rok uporabe!

 1.2.2 Kadar pridejo površine za sedenje ali ležanje v neposredni stik s kožo uporabnika, se uporabljajo pokrivala za enkratno uporabo.

 1.2.3 Nosilci dejavnosti morajo za uporabnike zagotoviti čiste brisače. OPOMBA: za umazane brisače je potrebno imeti koš, ki se ga da očistiti in ima možnost, da se zapre.

 1.2.4 Za nanos kreme in ličil na kožo se morajo uporabljati pripomočki za enkratno uporabo oziroma pripomočki, ki se dajo učinkovito očistiti. 

 1.2.5 Vosek za odstranjevanje dlak mora biti za enkratno uporabo.

 1.2.6 Kad za namakanje nog mora biti iz naravnega materiala, ki omogoča čiščenje in razkuževanje, kar je treba storiti po vsaki uporabi. OPOMBA: priporočamo uporabo plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

 1.2.7 Pri izvajanju dejavnosti pedikure in manikure je potrebno uporabiti pilice za enkratno uporabo oziroma sterilne pilice. OPOMBA: vsaka stranka naj ima svojo pilico, ki jo izročite po končani storitvi. Tako preprečimo okužo z glivicami ter druge morebitne okužbe.

 

 kozmetični salon

 

2. STERILIZACIJA IN RAZKUŽEVANJE

 

Nosilci dejavnosti, pri katerih prihaja do možnosti, da oprema in pribor prihajata v stik s telesnimi tekočinami, morajo izvajati sterilizacije in razkuževanja. Za sterilizacijo opreme in pribora mora biti izdelan načrt.

 

2.1 Načrt sterilizacije opreme in pribora mora vsebovati naslednje:

  • kaj se sterilizira
  • kdaj se izvaja sterilizacija
  • kdo izvaja sterilizacijo
  • način sterilizacije: s sterilizatorjem na suh zrak (180°C), 90 min v sterilizacijskih vrečkah ali alufoliji
  • nadzor delovanja sterilizatorja s kemični indikatorji in način vzdrževanja sterilizatorja: s kemični indikatorji je treba nadzorovati vsako serijo sterilizacije opreme in pribora

Poleg sterilizatorja 

 

2.1.2 Materiali, ki jih steriliziramo, so lahko:

- termostabilni (visoka temperatura jih ne poškoduje):

 

2.1.3 Delovni umivalnik (Trokadero)

Delovni umivalnik ali trokadero nam omogoča spiranje krp in brisač ter zlivanje odpadne vode. S tem preprečimo stik z okužbami. Je izredno učinkovit, saj se z njim izognete umazaniji osebnega umivalnika oziroma tuš kabine. Trokadero je nepogrešljiv del opreme, saj je predpisan v gradbeni dokumentaciji.

 

3. PRAVILNIK O NAČINU OZNAČEVANJA CEN BLAGA IN STORITEV

 

Pravilnik določa način označevanja prodajnih cen in cen za enoto izdelkov, ki jih podjetja ponujajo potrošnikom. Namen pravilnika je izboljšanje obveščanja potrošnikov in lažje primerjanje po cenah.

  • Vsi izdelki morajo biti označeni s prodajno ceno.
  • Vsi izdelki morajo biti označeni tudi s ceno za enoto. 
  • Cene za enoto ni potrebno označevati, če je enaka prodajni ceni ali če to ne bi bilo koristno zaradi narave ali namena izdelkov.
  • Razstavljeno blago, ki je namenjeno za prodajo ali za zbiranje ponuzdb mora biti označeno s ceno.
  • Cene izdelkov, ki so označene na polici, morajo biti označene pred, pod ali nad izdelkom z imenom izdelka.
  • Označitev cen za storitve mora biti nedvoumna, lahko prepoznavna, čitljiva, v velikosti pisave 12 in za potrošnika na vidnem in dosegljivem mestu.
  • Cena za storitve je nedvoumno označena, če je ni možno zamenjati s ceno druge storitve, ki se nahaja v neposredni bližini.

 

Izpolnitev pogojev in s tem možnost opravljanja kozmetične dejavnosti lahko dosežete le v nekaj korakih, ob tem pa si lahko pomagate s tem člankom. Postopek je relaitvno ugoden in hiter. Za vse dodatne informacije se obrnite na Obrtno-podjetniško zbornico, inšpektorat RS za delo ali na osebje podjetja ART-PE d.o.o., kjer vam bomo z veseljem svetovali.

Od ponedeljka do petka smo za vas dosegljivi med 8:00-17:00h na številki 051 883 444 ali na 059 047 151, lahko nam pišete na info@art-kozmetika.com ali nas obiščete v našem razstavno-prodajnem salonu ART-PE na Temeniški poti 6 v Trebnjem. Vse izdelke za opremo vašega kozmetičnega ali frizerskega salona pa lahko vse dni v tednu naročite preko naše spletne trgovine www.art-kozmetika.com.

 

Naj vam le ne zmanjka poguma in vztrajnosti na poti doseganja lastnih ciljev.

 

 

ART-PE - z vami že več kot 15 let!