Vodič za otvoritev salona

Kaj potrebujete za otvoritev svojega kozmetičnega salona

Se želite ukvarjati s kozmetičnimi storitvami, odpreti svoj salon pa ne veste kaj potrebujete za otvoritev le tega? Postopek je razmeroma enostaven. V članku Vam predstavljamo pogoje, ki jih morate izpolniti, da bo Vaš cilj izpolnjen. Odprtje kozmetičnega salona zahteva preudarne priprave in korake, da zagotovite uspešen začetek poslovanja. 

 

1. Poslovna ideja in načrtovanje:

Določite, kakšen tip kozmetičnega salona želite odpreti (nega kože, ličenje, manikura, pedikura, masaže, nega telesa, ličenje itd.). Opravite temeljito raziskavo trga, vključno s konkurenco, ciljno skupino strank in trendi v industriji. Razmislite o edinstveni prodajni ponudbi, ki bo izstopala med konkurenco.

 

2. Pravne in upravne zadeve:

Izberite pravno obliko podjetja (d.o.o., s.p. itd.) in se registrirajte pri pristojnih organih. Priskrbite potrebna dovoljenja in licence za opravljanje storitev v kozmetičnem salonu. Preverite vse lokalne predpise in zahteve glede zdravstvenih standardov in varstva potrošnikov.

 

3. Lokacija in prostor:

Izberite primerno lokacijo za vaš salon, ki je dostopna strankam in se nahaja v bližini vaše ciljne skupine. Premislite o parkiranju, prometni dostopnosti in vidnosti lokacije. Prostor, v katerem boste  opravljali kozmetične in pedikerske storitve mora biti:

  • razporejen tako, da omogoča učinkovito čiščenje in razkuževanje,
  • primerno naravno ali umetno prezračen,
  • primerno osvetljen,
  • primeren za usposabljanje osebja
  • opremljen s površinami, na katerih se pripravljajo barve ali drugi proizvodi za nego,
  • opremljen s površinami, ki so odporne proti kemikalijam,
  • pri opravljanju dejavnosti je prepovedana uporaba zdravil,
  • ravnanje z odpadki,
  • mora preprečiti navzkrižno kontaminacijo med posameznimi postopki.

 

Nosilec dejavnosti mora za vzdrževanje osebne higiene osebja, v prostoru, kjer se izvaja dejavnost, zagotoviti sanitarije. Sanitarije morajo biti opremljene z umivalnikom s toplo in hladno vodo, tekočim milom in brisačami za enkratno uporabo. Pri dejavnostih, kjer se mora uporabnik preobleči ali sleči, morajo biti nameščene garderobne kabine oziroma zagotovljen prostor za preoblačenje in garderobne omarice za shranjevanje oblačil. Nosilec dejavnosti mora zagotavljati, da oprema, pribor, sredstva in proizvodi, ki jih uporablja, ustrezajo zahtevam pravilnika in drugih predpisov. Oprema mora biti tehnično brezhibna, redno vzdrževana in servisirana v skladu z navodili proizvajalca. 

 

V prostoru, kjer se izvaja dejavnost, mora biti na vidnem mestu nameščeno obvestilo, na katerem so z dobro vidnimi in čitljivimi velikimi tiskanimi črkami dane informacije glede zdravstvenih tveganj in omejitev izvajanja nege oseb, ki imajo nalezljivo okužbo kože, nohtov ali zajedavce na koži ali lasišču. 

  
 4. Finančno načrtovanje:

 Določite svoj začetni proračun za odprtje salona, vključno z opremo, materiali, zaposlenimi in marketinškimi stroški. Razmislite o virih financiranja, kot so lastna sredstva, posojila ali vlagatelji.

 

5. Oprema in aparature:

Priskrbite potrebno opremo za vaš salon, kot so, mize, stoli, luči, ogledala, aparati za nego kože itd. Uredite notranjost salona tako, da se ujema s konceptom vaše blagovne znamke.

  • Oprema in aparature  za nego obraza

-         kape 

·         zaščitne maske 

·         rokavice

·         kozmetična lupa z LED osvetlitvijo MP- 6022 8x povečava 

·         voziček za odlaganje FOX 1013 Help 

·         električna miza Anja 

·         kozmetična naprava HydroART

·         sredstvo za dezinfekcijo kože spitaderm 

 

  • oprema in aparature  za nego telesa 

·         masažna terapevtska miza Rora Fox-2234A

·         presoterapija Beauty expert 3 v 1 3.0Digital 

·         VelaShaper ART

·         Diodni laser TrisCAM

 

  • oprema in pribor za pedikuro

·         stol za pedikuro

·         sterilizator na vroči zrak

·         brusi in svedri 

·         orodje in instrumenti 

·         banjica za namakanje nog

·         strojček za pedikuro waterspray ECO na vodno pršenje

·         strojček za pedikuro z sesanjem Promed 4030 SX 2 

  • v delovnem ali pomožnem prostoru mora biti nameščena omarica oziroma komplet za prvo pomoč OPOMBA: pazite na rok uporabe!

 

Kadar pridejo površine za sedenje ali ležanje v neposredni stik s kožo uporabnika, se uporabljajo pokrivala za enkratno uporabo. Nosilci dejavnosti morajo za uporabnike zagotoviti čiste brisače. OPOMBA: za umazane brisače je potrebno imeti koš, ki se ga da očistiti in je zaprt. Za nanos kreme in ličil na kožo se morajo uporabljati pripomočki za enkratno uporabo oziroma pripomočki, ki se dajo učinkovito očistiti. 

 

Vosek za odstranjevanje dlak mora biti za enkratno uporabo. Kad za namakanje nog mora biti iz gladkega materiala, ki omogoča čiščenje in razkuževanje, kar je treba storiti po vsaki uporabi. OPOMBA: priporočamo uporabo plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Pri izvajanju dejavnosti pedikure in manikure je potrebno uporabiti pilice za enkratno uporabo. OPOMBA: vsaka stranka naj ima svojo pilico, ki jo izročite po končani storitvi. Tako preprečimo okužbo z glivicami ter druge morebitne okužbe. 

 

7. Sterilizacija in razkuževanje

Načrt sterilizacije opreme in pribora mora vsebovati naslednje: 

  • kaj se sterilizira, 
  • kdaj se izvaja sterilizacija, 
  • kdo izvaja sterilizacijo, 
  • način sterilizacije.

·         S suhim zrakom 180°, 90 min v sterilizacijskih vrečkah ali alu foliji

·         Avtoklav

·         nadzor delovanja sterilizatorja s kemičnimi indikatorji in način vzdrževanja sterilizatorja

·         S kemičnim indikatorji je treba nadzorovati vsako serijo sterilizacije opreme in pribora 

 

Materiali, ki jih steriliziramo so lahko:

  • termostabilni (visoka temperatura jih ne poškoduje)

·         Klešče za nohte

·         Klešče za obnohtno kožico

·         Svedri za manikuro in pedikuro

·         Eskavator

·         Kredo rezilo

·         Kotna pila

·         Kireta

·        Klešče za vraščene nohte

 

6. Zaposlovanje:

Razmislite o kadrovskih potrebah in potrebah po zaposlenih (kozmetičarke, maserji, manikerji itd.). Izberite usposobljene strokovnjake s potrebnimi licencami, strokovno izobrazbo in delavnimi izkušnjami.

 

7. Marketing in promocija:

Razvijte marketinški načrt, vključno z digitalnim marketingom, družbenimi omrežji, spletno stranjo in morda tudi tradicionalnimi metodami oglaševanja. Ponudite uvodne promocije, popuste ali pakete za privabljanje prvih strank. 

 

8. Storitve in cene:

Določite vrste storitev, ki jih boste ponujali ter njihove cene. Bodite konkurenčni glede cen, vendar ne pozabite na vrednost, ki jo ponujate s kakovostnimi storitvami. Pravilnik določa način označevanja prodajnih cen in cen za enoto izdelkov, ki jih podjetja ponujajo potrošnikom. Pravilnik določa tudi način označevanja cen storitev, ki jih podjetja ponujajo potrošnikom. Namen pravilnika je izboljšanje obveščanja potrošnikov in lažje primerjanje cen.

  • Vsi izdelki morajo biti označeni s prodajno ceno. 
  • Vsi izdelki morajo biti označeni tudi s ceno za enoto. 
  • Cene za enoto ni potrebno označevati, če je enaka prodajni ceni ali če to ne bi bilo koristno zaradi narave ali namena izdelkov. 
  • Razstavljeno blago, ki je namenjeno za prodajo ali za zbiranje ponudb, mora biti označeno s ceno.
  • Cene izdelkov, ki so označene na polici, morajo biti označene pred, pod ali nad izdelkom z imenom izdelka.
  • Označitev cen za storitve mora biti nedvoumna, lahko prepoznavna, čitljiva in za potrošnika na vidnem in dosegljivem mestu. 

V primeru, da prodajate tudi izdelke, morate imeti na steni še obrazložitve:

·         Primer: SIMBOL ODPRTE POSODICE                                             

                    Na embalaži kozmetičnega izdelka pomeni, da ima kozmetični proizvod rok trajanja oziroma uporabnosti več kot 30 mesecev. Ob simbolu je je naveden rok trajanja oziroma uporabnosti po odprtju proizvoda, izražen v mesecih in/ali letih.        

                                                 

·         Primer: SIMBOL ODPRTE KNJIGE

  Pomeni, da varnostnih opozoril pomembnih za uporabnika oziroma sestavin ni mogoče navesti na notranji in/ali zunanji embalaži kozmetičnega proizvoda. Ti podatki so navedeni na priloženem oziroma pritrjenem listku, etiketi, traku oziroma kartici, ki mora biti v neposredni bližini kozmetičnega proizvoda, ki mora biti v neposredni bližini kozmetičnega proizvoda.

 

9. Spletna prisotnost:

Ustvarite si profesionalno spletno stran, kjer bodo stranke lahko preverile vaše storitve, urnike, cene in kontaktne podatke. Za začetek je najbolj smiselno, da se poslužite Facebook in Instagram oglaševanja in promoviranja svojih izdelkov in storitev, ki jih ponujate.

 

10. Odprtje in nadaljnje delo:

Na dan odprtja organizirajte dogodek za stranke, da pokažete svoj salon in storitve. Skrbite za redno usposabljanje zaposlenih in sledenje trenutnim trendom v kozmetični industriji. Pri odprtju kozmetičnega salona je ključnega pomena temeljita priprava in pravilno izvajanje vseh korakov. Upoštevajte lokalne zakone, potrebe strank in konkurenčno okolje, da boste uspešno vzpostavili svoj kozmetični salon. Nacionalni sistem SPOT, Slovenska poslovna točka ponuja celovit sistem podpornih in brezplačnih storitev države za poslovne subjekte. Pod enotno znamko SPOT so združene institucije, ki nudijo pomoč, informiranje in svetovanje podjetjem in poslovnim subjektom.

 

11. Računovodstvo:

Kakšne vrste bo računovodstvo se podjetniki običajno odločijo ob ustanovitvi oziroma registraciji statusa samostojnega podjetnika. Samostojni podjetniki imajo na izbiro vodenje poslovnih knjig po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva, odločijo pa se lahko tudi, da bodo poslovali na podlagi normiranih odhodkov.

 

12. Razpisi in subvencije:

Poleg finančnih in nefinančnih oblik pomoči je za uspešno podjetništvo pomembno tudi ustrezno podporno okolje, ki nudi ciljne informacije, usposabljanja in mentorstvo. Finančne oblike pomoči so podjetju na voljo v okviru različnih ukrepov ministrstev, javnih skladov, javnih agencij in drugih institucij v oblikah povratne in nepovratne pomoči. Vrste povratne pomoči so posojila, garancije oziroma poroštva, pa tudi sredstva za dokapitalizacijo v obliki tveganega kapitala, ki so na voljo zlasti za širitev in internacionalizacijo podjetij.

Vrste nepovratne pomoči vključujejo zlasti subvencije za zagon novih inovativnih podjetij in spodbude samozaposlenim. Spodbude samozaposlenim in sredstva za zagon novih inovativnih podjetij so na voljo večinoma v obliki subvencij, spodbude za gospodarski zagon in internacionalizacijo pa so pretežno v obliki povratnih sredstev.

 

Pri odprtju kozmetičnega salona je ključnega pomena temeljita priprava in pravilno izvajanje vseh korakov. Upoštevajte lokalne zakone, potrebe strank in konkurenčno okolje, da boste uspešno vodili svoj kozmetični salon. Naj vam le ne zmanjka poguma in vztrajnosti na poti doseganja lastnih ciljev.